Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου ιδρύθηκε το 1962 από την Ξένη Έμνερ-Παπαχαλκίτου, η οποία διετέλεσε μαέστρος έως το 1998. Επί 20 έτη ήταν η μοναδική χορωδία της Ρόδου και στο διάστημα αυτό έλαβε μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Κύπρο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Από το έτος 2000, την διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Μιχάλης Καλαεντζής, μουσικός και πτυχιούχος παιδαγωγός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής χορωδιών, διπλωματούχος Σύνθεσης, Βιολιού και Βιόλας και καθηγητής επί σειρά ετών στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου. 

Υπό την καθοδήγησή του η χορωδία συμμετείχε σε αξιοσημείωτες εκδηλώσεις: Το 2006 παρουσίασε το έργο του Χρήστου Λεοντή «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ» και συμμετείχε σε συναυλία του Κώστα Μακεδόνα αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τον Μάρτιο του 2007 το γυναικείο τμήμα της χορωδίας συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα Αθηνών για τον εορτασμό της 60ης επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργείου Αιγαίου. Τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε μέρος στο 4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου, στο οποίο κατέκτησε το 3ο βραβείο. Το 2008 η χορωδία συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Γ. Μαρκόπουλο. Επίσης, έλαβε μέρος στις ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις των πρώην μαθητών των Λασαλιανών σχολών στην πόλη Assisi της Ιταλίας, αποσπώντας άριστες κριτικές, με αποτέλεσμα την εκ νέου πρόσκλησή της.

Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου είναι ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από τέσσερις ομάδες (είδη) φωνών (δύο ανδρικές και δύο γυναικείες). Με την συνήχηση των τεσσάρων αυτών ξεχωριστών φωνών σε διαφορετικές νότες, παράγονται αρμονικοί ήχοι που δίνουν τον μοναδικό χαρακτήρα σε μία μικτή χορωδία. Η Χορωδία εκτελεί το ρεπερτόριό της είτε χωρίς συνοδεία οργάνων (a capella) είτε συνοδευόμενη άλλοτε από πιάνο, κιθάρα, ή ακόμα από ορχήστρα εγχόρδων. Έχει ένα ευρύ ρεπερτόριο, καλλιεργεί τόσο την έντεχνη δυτικοευρωπαϊκή μουσική – αναγεννησιακή, κλασική, ρομαντική και σύγχρονη όσο και την ελαφρά μουσική, το ελληνικό δημοτικό τραγούδι και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ακόμη, περιλαμβάνει έργα πολλών Ελλήνων συνθετών – Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λεοντή, Μαρκόπουλου, μεταξύ άλλων – συχνά γραμμένα πάνω σε ποιήματα μεγάλων ελλήνων ποιητών, αλλά και σύγχρονα έργα.

Κάθε χρόνο πραγματοποιεί και συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων, στους εορτασμούς εθνικών εορτών, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις που προκύπτουν, δίχως να περιορίζεται στο πλαίσιο της πόλης μας.

Στη χορωδία μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες μουσικές γνώσεις, αρκεί να διαθέτουν καλή φωνή, αλλά κυρίως αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.

Η εγγραφή και η συμμετοχή στη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου είναι δωρεάν. Για πληροφορίες  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν: 

  • μέσω email στο rodos.mixedchoir@gmail.com
  • μέσω τηλεφώνου, με τον μαέστρο κ. Μιχάλη Καλαεντζή  (6945292965) ή με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ., κ. Παπαεμμανουήλ Ασημένη (2241027427- εσωτερικό 9).
  • είτε συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
    https://forms.gle/tMPNcWd2QSmi7Tux5