Μουσική – Αφηγηματική Παράσταση «ΑΜΛΕΤ»

Μουσική – Αφηγηματική Παράσταση «ΑΜΛΕΤ»

Μουσική – Αφηγηματική Παράσταση «ΑΜΛΕΤ»

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της Ρόδου, η μουσική – αφηγηματική παράσταση «ΑΜΛΕΤ».

Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση του νέου έργου των Αντώνη Κυζούλη και Κώστα Σκανδαλίδη. Όπως φανερώνεται και από τον τίτλο, το έργο συνδέεται άμεσα με το πασίγνωστο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, δοσμένο όμως μέσα από μια αυστηρά μουσική φόρμα και διανθισμένο με ποιητικά κείμενα και στίχους εμπνευσμένους από τη βασική πλοκή του έργου. Η ατμοσφαιρική και με σαφείς παραπομπές στη μεσαιωνική ατμόσφαιρα μουσική του Αντώνη Κυζούλη, παντρεύεται άψογα με τον λυρισμό των στίχων και των κειμένων του Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ η τραγουδιστική ερμηνεία από τον καταξιωμένο κόντρα τενόρο Σταμάτη Παυλούς, αποδίδει άψογα τα χαρακτηριστικά του κεντρικού ήρωα του έργου. Η συνολική ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται μέσα από την ερμηνεία της εξαίρετης Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου ΔΟΠΑΡ υπό τη Διεύθυνση της Άντζελας Σπανού και ενός επίλεκτου μουσικού συνόλου καταξιωμένων Ροδίων μουσικών, επισφραγίζοντας έτσι τη δημιουργία ενός πρωτότυπου μουσικού έργου υψηλών προδιαγραφών.

Η Ορχήστρα αποτελείται από τους: Άντζελα Σπανού (πιάνο), Τάσο Νάνο (κόρνο), Πάνο Παπαδημητρίου (κλαρινέτο), Οκσάνα Γκλουσκόβα (βιολοντσέλο), Τάσο Αναστασιάδη (βιολί), Μάνο Κατσάνο (κόντρα μπάσο), Γιώργο Ξανθόπουλο (κλασικά κρουστά), Στάθη Σκανδαλίδη (κλασική κιθάρα).

Αφηγητές: Ευάγγελος Σπάρταλης και Κωνσταντίνος Χαρτοφύλης.

“Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια προσερχόμαστε όλοι στον μαγευτικό χώρο της Μεσαιωνικής Τάφρου, προκειμένου να απολαύσουμε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός. Μία πλειάδα σπουδαίων Ρόδιων κατ’ αποκλειστικότητα καλλιτεχνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μας παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο έργο το οποίο βασίζεται στο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, δοσμένο μέσα από τη σύγχρονη ματιά του εξαίρετου συνθέτη μας Αντώνη Κυζούλη και του επίσης εξαίρετου λογοτέχνη μας Κώστα Ε. Σκανδαλίδη. Η υπογραφή τους αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι θα απολαύσουμε ένα θέαμα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα μας καθηλώσει. Στέκομαι όμως ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, μέσα από εκδηλώσεις όπως η αποψινή, εμπεδώνεται με τον καλύτερο τρόπο το διαχρονικό αίτημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Στο νησί μας, στη Ρόδο μας, υπάρχουν προσωπικότητες και καλλιτεχνικοί πυρήνες, οι οποίοι παράγουν έργο το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζεται από τους ειδικούς, αλλά συγχρόνως δίνει στον τόπο μας την αίγλη που δικαιούται και αξίζει. Για αυτό πάντα στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, θεωρώντας παράλληλα αυτονόητη υποχρέωση μας να παρέχουμε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου οι πνευματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, απερίσπαστοι να εργάζονται και να μας προσφέρουν το έργο τους. Συγχαίρω από καρδιάς όλους τους συντελεστές της αποψινής παράστασης καθώς επίσης τον Τέρη Χατζηιωάννου και τον Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, που από την πρώτη στιγμή και με την αρμόζουσα οξυδέρκεια, στήριξαν αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός. Εύχομαι σε όλους καλή θέαση και καλή ακρόαση”.

Αντώνης Καμπουράκης – Δήμαρχος Ρόδου

“Το να προϊσταται κάποιος σε έναν οργανισμό όπως ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., εκτός από γνώση και αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο, προϋποθέτει μία σφαιρική άποψη για το τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο. Ποιοι είναι εκείνοι που αθόρυβα εργάζονται νύχτα και μέρα προκειμένου να αφήσουν μία μικρή ή μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενεές. Δίχως αυτή την προϋπόθεση θα παραμένουμε πάντα στα ελάχιστα, στα μικρά και στα δίχως ουσιαστικό αποτύπωμα στο χρόνο δρώμενα. Μέσα από αυτό το πρίσμα δεν θα μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε άμεσα και με τον πιο εμφατικό τρόπο στο αίτημα στήριξης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, όπως είναι η αποψινή πρώτη παρουσίαση του «Άμλετ», με την υπογραφή δύο διακεκριμένων συμπολιτών μας. Ο Κώστας Ε. Σκανδαλίδης και ο Αντώνης Κυζούλης, κορυφαίοι και οι δύο στον τομέα τους, μέσα από μία ομολογουμένως τολμηρή πράξη, καταθέτουν σε εμάς ένα νέο πρωτότυπο έργο, το οποίο φέρει όχι μόνο τη διαχρονική σφραγίδα του Σαίξπηρ αλλά και τη δική τους, γεγονός που μας προϊδεάζει για ένα θέαμα και ένα ακρόαμα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η σύμπραξη αυτών των δύο δημιουργών με τον εξαίρετο κόντρα τενόρο Σταμάτη Παυλούς, με τους αισθαντικούς αφηγητές Ευάγγελο Σπάρταλη και Κωνσταντίνο Χαρτοφύλλη, καθώς και με τους σπουδαίους μουσικούς που απαρτίζουν την ορχήστρα, υπόσχονται ένα αποτέλεσμα εκρηκτικό και καθηλωτικό. Άφησα για το τέλος το «παιδί» του Δ.Ο.Π.Α.Ρ., τη Χορωδία του Δημοτικού μας Ωδείου, που υπό την καθοδήγηση της εμπνευσμένης τους μαέστρου Άντζελας Σπανού, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα χορωδιακά σύνολα, του οποίου η παρουσία φωτίζει το νησί μας. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, για την αρμονική συμπόρευση μας στην αποψινή εκδήλωση. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου στον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. καθώς και την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για άψογη συνεργασία και την παραχώρηση της Μεσαιωνικής Τάφρου. Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς που παραβρίσκεστε απόψε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση που είμαι βέβαιος ότι θα τη θυμόμαστε για πολύ καιρό”.

Τέρης Χατζηιωάννου – Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

“Η Δ.Ε.ΡΜ.Α.Ε. και το Διοικητικό της Συμβούλιο, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για δράσεις που έχουν σαν σφραγίδα την πρωτοτυπία και την ανάδειξη του φυσικού αλλά και πνευματικού πλούτου που διαθέτει η Ρόδος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αρωγός σε μία πρωτοβουλία όπως η αποψινή. Μία τόσο μεγάλη παραγωγή που φέρει την υπογραφή τόσων πολλών καταξιωμένων Ρόδιων καλλιτεχνών αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και οδοδείκτη για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία συμπολιτών μας, μέσα από την οποία το νησί μας όχι μόνο κερδίζει τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δημιουργεί και ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κατά αυτή την έννοια, η συμπόρευση μας με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. σε μία δράση τέτοιου βεληνεκούς σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη μας, μία πρωτοποριακή κίνηση που οπωσδήποτε θα έχει συνέχεια και σίγουρα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο στόχο μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη για την συμπαράσταση του, τον Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Τέρη Χατζηιωάννου για την εξαιρετική συνεργασία και όλους τους υπέροχους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην αποψινή βραδιά”.

Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου Πρόεδρος Δ.Σ. της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.

[av_hr class=’short’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’left’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-o388us-1′ sc_version=’1.0′

Μουσική – Αφηγηματική Παράσταση «ΑΜΛΕΤ»

Ημερομηνία

11 Σεπ 2023
ΕΛΗΞΕ!

Ώρα

21:00

Τοπική Ώρα

  • Timezone: America/New_York
  • Ημερομηνία: 11 Σεπ 2023
  • Ώρα: 14:00

Κόστος

18.00 €

Ετικέτες

ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΦΡΟΥ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΦΡΟΥ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΡΟΔΟΣ

Διοργανωτής

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Άλλοι διοργανωτές

ΔΟΠΑΡ
ΔΟΠΑΡ
Τηλέφωνο
22410-26385
Email
dopar.gr@gmail.com
Website
https://www.dopar.gr/

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΔΕΡΜΑΕ
ΔΕΡΜΑΕ