Καμεράτα Ρόδου

Rhodes Camerata

H Καμεράτα Ρόδου είναι μία συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται από επαγγελματίες εκτελεστές ορχηστρικών μουσικών οργάνων που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Ρόδο και συχνά πλαισιώνεται από τελειόφοιτους εκτελεστές μουσικών οργάνων που φοιτούν σε ωδεία και μουσικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Την Καμεράτα Ρόδου ίδρυσε το 2014 και διευθύνει μέχρι σήμερα ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τον καλλιτεχνικό της σχεδιασμό.

Αριθμεί περίπου 40 μέλη (έγχορδα ορχήστρας, πνευστά, κρουστά, πιάνο) μαζί με τις μαθητικές προσθήκες και συχνά συμπράττει με μουσικούς της τζαζ και της ροκ μουσικής καθώς και με τραγουδιστές και χορωδιακά σχήματα. Ερμηνεύει κατά βάσει έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, με το πρόγραμμά της να ενσωματώνει επίσης διασκευές κινηματογραφικών μουσικών κομματιών, ροκ μουσικής, καθώς και Ελληνικής έντεχνης μουσικής. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναυλιών στο νησί της Ρόδου και σε χώρους όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το κινηματοθέατρο Ρόδον και το Δημοτικό Θέατρο.

Στόχος της ομάδας είναι να φέρει σε επαφή το Ροδιακό κοινό (και τους επισκέπτες του νησιού) με την κλασσική Μουσική, τον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας και να εξερευνήσει νέα μουσικά μονοπάτια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι μουσικές δημιουργίες Ελλήνων Μουσουργών και η αναζητήσεις στον χώρο της σύγχρονης μουσικής. Μακροπρόθεσμοι της στόχοι είναι η συνεργασία με άλλες ορχήστρες και χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού για το ανέβασμα μεγαλύτερων έργων, η δημιουργία προπαρασκευαστικών τμημάτων για φοιτητές – μαθητές  ορχηστρικής μουσικής και η δημιουργία ενός επαγγελματικού φωνητικού συνόλου μονωδών σολιστών που θα εδρεύει στο νησί και θα έχει την ικανότητα να ανεβάσει έργα τύπου οπερέτας, όπερας ή μιούζικαλ.

C.W Gluck Ifigenie Overture - Rhodes Camerata (Καμεράτα Ρόδου) - Διεύθυνση Λεωνίδας Σακελλαρίδης
Dmitri Shostakovich waltz no2
Hurricane (Scorpions) - Καμεράτα Ρόδου